Mit tegyek, ha mégis elszívtam egy cigit? Megbotlás vagy visszaesés?

Minden egyes elszívott cigaretta jelentősen csökkenti a sikeres leszokás esélyét. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindent tegyen meg azért, hogy ne gyújtson rá a cigarettára, de még egy slukkot se szívjon el.
Előfordul azonban, hogy megbotlik, és mégis elszív egy cigarettát. Nem jó, de nem történt tragédia. A lényeg az, hogy ha már megtörtént, akkor azt a cigarettát ne kövesse második. Egy vagy néhány cigaretta elszívása egyáltalán nem jelenti a visszaesést, ez még nem a dohányzás eredeti szintjéhez való visszatérés.
Egy-egy botlást, azaz rágyújtást egy cigarettára a Függetlenség Napját követően gyakran követheti bűntudat érzése, vagy olyan gondolatok, miszerint gyenge volt, nem tudta megállni, hogy ne gyújtson rá. Vigyázzon arra, hogy a megbotlásból ne legyen teljes visszaesés!:

  1. A megbotlás és egy vagy több cigarettának elszívása könnyen vezethet bűntudat érzéséhez vagy elkeseredéshez, lehangoltsághoz.
  2. Ezek a negatív érzelmek elvezethetnek ahhoz, hogy önmagát gyengének gondolja, és úgy érezze, nem tud leszokni a dohányzásról.
  3. Könnyen azt hiheti, hogy egy vagy két megbotlás miatt ismét dohányos lesz.

A visszaesés megelőzése érdekében fontos észben tartani a következőket:

  • A megbotlás sokkal inkább azt tükrözi, hogy még nem készült fel minden helyzetre, és nem azt jelzi, hogy Ön gyenge lenne.
  • Kezelje úgy a megbotlást, mint ahogy a tévedéseit szokta, például tanuljon belőle! Keresse meg, hogy mit csinált az adott helyzetben rosszul, és hogyan javíthatja ki, vagy hogyan kerülheti el a jövőben!
  • Egy cigaretta még nem jelenti azt, hogy ismét dohányos, hacsak nem akar ismét dohányos lenni.
  • Meg kell erősítenie és emlékeztetnie önmagát, hogy már ennyi energiát és munkát belefektetett, és nagyon messze eljutott. Nem lenne jó visszafordulni.
  • Ne szívja el a következő cigarettát! Tartsa észben, hogy a negatív érzések és a bűntudat idővel elmúlik, ahogy telik az idő a cigaretta nélkül!
  • Természetesen ez nem azt jelenti, hogy el lehet szívni egy-egy cigarettát. A dohányzásról való leszokás legbiztosabb módja, ha nem botlanak meg, nem gyújtanak rá. Azonban ha már megtörtént, akkor vigyázni kell arra, hogy ez ne vezessen a teljes visszaeséshez.